Mark Zuckerberg, Facebook: nu știu ce legi ar trebui să urmăm

de: Andreea Cuzub
22 03. 2018

Mark Zuckerberg, fondatorul Facebook a venit cu explicații. El susține că una dintre cele mai mari concepții greșite este că platforma socială vinde, cumva, date. Cam atât a rămas în urma interviului acordat în cazul scandalului Facebook vs. Cambridge Analytica.

Poziția lui Mark Zuckerberg în interviul CNN a fost una defensivă. Cumva firesc, pentru că Facebook e într-o poziție sensibilă. În contextul Cambridge Analytica, el a spus că dacă un agent de publicitate vine la ei și le cere să plaseze o reclamă doar femeilor de o anumită vârstă, Facebook afișează reclama. Însă informațiile nu ajung la agentul de publicitate. E o măsură preventivă adoptată în urmă cu câțiva ani, dar nu înainte ca alte companii să colecteze date.

Legat de scandalul cu Cambridge Analytica, el a spus că îi pare rău și că aceasta a fost o încălcare majoră a încrederii. „Avem responsabilitatea de a proteja datele oamenilor, deci acum trebuie să ne asigurăm că acest lucru nu se va mai întâmpla. Sunt câteva lucruri de bază pe care le putem face, de exemplu, să ne asigurăm că dezvoltatori precum Aleksandr Kogan, care au acces la o mulțime de informații și le folosesc în mod necorespunzător, nu vor mai avea acces ca înainte”, a explicat Mark Zuckerberg.

Decizii Facebook după Cambridge Analytica

El a adăugat că vor investiga fiecare aplicație care are acces la o cantitate mare de informații. Dacă vor detecta activități suspecte, vor face un audit juridic. Fondatorul Facebook spune că este important să analizeze toate aplicațiile. Asta chiar dacă va fi un proces dificil. El menționează că ar fi trebuit să facă acest lucru dinainte de scandalul datelor. Nu ar fi trebui să aibă încredere totală în Cambridge Analytica.

Întrebat dacă va lua acțiuni legale în ceea ce privește Cambridge Analytica, Mark Zuckerberg a răspuns afirmativ. El a precizat că vor face asta în cazul în care cei de la Cambridge Analytica încă dețin date ale utilizatorilor. Înainte de declarațiile publice, Facebook a solicitat Cambridge Analytica ștergerea datelor. Ba chiar compania a furnizat și dovezi în acest sens. Zuckerberg regretă că nu a acționat mai devreme. De aceea susține că aceasta este probabil cea mai mare greșeală pe care Facebook a făcut-o.

Legat de alegerile din Statele Unite ale Americii (și, probabil, din lume), acesta crede că există persoane care încearcă să se amestece prin intermediul Facebook-ului. În acest moment, Zuckerberg nu este sigur dacă Facebook trebuie sau nu reglementat. „Nu sunt sigur că Facebook nu ar trebui reglementat. Cred că tehnologia devine un trend din ce în ce mai important în lume și întrebarea care apare în acest context este: «care e reglementarea corectă?» și nu dacă este sau nu nevoie de reglementare”, a adăugat acesta.